PRZEPISY

Pesto z rzodkiewki

Ten wpis mogłabym spokojnie zacząć od pytania: czy wiecie, że…?

No i ok, tak zacznę 🙂 a więc czy wiecie że liście rzodkiewki mają więcej witamin niż sam korzonek? To moje dzisiejsze odkrycie, z którym chcecie czy też nie, musiałam się podzielić!

Od zawsze, liście rzodkiewki po prostu wyrzucałam (o zgrozo). Mało przyjemne w dotyku, czasem już trochę zwiędłe… do głowy mi nie przyszło, że mogłabym je wykorzystać. Aż tu nagle, będąc w ferworze poszukiwań naturalnego źródła witaminy C trafiłam na pewien artykuł, gdzie właśnie były wymienione liście rzodkiewki, podkreślam – LIŚCIE.
Oczywiście na jednym artykule się nie skończyło.
Mogę Wam tylko napisać, że jest to niedocenione przez wielu z nas źródło nie tylko wspomnianej wyżej witaminy C, ale również żelaza, wapnia i fosforu. Liście mają również działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, wspomagają trawienie, a także wzmacniają odporność. Więcej mi nie trzeba 🙂
Oczywiście zjeść same liście to hmm… no jednak nie. I takim o to sposobem, wybór padł na pesto.

Pesto z liści rzodkiewki:

– liście z pęczka rzodkiewki
– 5 łyżek ulubionej oliwy
– 4 łyżki prażonego słonecznika
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– szczypta suszonej bazylii

Liście rzodkiewki myjemy i przebieramy – wyrzuciłam zwiędnięte, nieładne liście. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Następnie wszystko blendujemy. Pesto można wykorzystać na kanapki, ale myślę że świetnie sprawdzi się również do makaronu.

Smacznego i zdrowego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *