PRZEPISY

Fit ciasteczka owsiane z sezamem i siemieniem lnianym

Czasem, kiedy przychodzi kryzys i w głowie siedzi mi tylko i wyłącznie czekolada z pomocą przychodzą mi ciasteczka owsiane. Jakby nie patrzeć, to trochę mniej kalorii i przy okazji zdrowsze składniki. W moich ciasteczkach, bazą są zawsze płatki owsiane górskie i banany. Tym razem, z racji tego że zbliża się termin przydatności sezamu wyszły ciasteczka owsiane z sezamem. 
 
Składniki:
❊ 2 szklanki płatków owsianych górskich
❊ 1 szklanka sezamu
❊ 2 łyżki siemienia lnianego
❊ 2 duże dojrzałe banany, lub 3 małe
❊ 2 łyżki masła orzechowego 
❊ 1 lub 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Płatki owsiane zmielić w rozdrabniaczu. 
3. W misce połączyć płatki owsiane z sezamem i siemieniem lnianym. 
4. Dodać zblendowane z masłem orzechowym i miodem banany.
5. Wszystko dokładnie wymieszać.
6. Formować kulki i rozpłaszczać w dłoni. 
7. Wykładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
8. Piec 25-30 min (najlepiej zaglądać do piekarnika, żeby mocno się nie spiekły).
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *